Witamy na GOSZ.PL
POLENG

Ubojnia drobiu – „Gosz” rozpoczęła działalność produkcyjną i handlową 15 października 1995r. Powstanie ubojni drobiu wymusiły warunki sprzedaży kurcząt żywych panujące na naszym rynku. Brak zbytu, i niska cena na żywiec spowodowały, że dotychczasowi hodowcy kurczaka rozpoczęli sprzedaż tuszek drobiowych ze swojej produkcji.

Przedsiębiorstwo zostało założone przez Agnieszkę i Jana Gosz i początkowo zatrudniało jedynie osiem osób, w latach 1996 – 2009 liczba zatrudnonych osób wzrosła do 150. Firmą zarządzają bezpośrednio właściciele – Agnieszka i Jan Gosz, oraz syn Damian z żoną Alicją.

Zakład znajduje się na obrzeżach Sierakowic, w pow. Kartuskim. W skład jego majątku wchodzą budynki ubojni położone przy ul Lęborskiej w Sierakowicach Od chwili powstania do dnia dzisiejszego w każdym pionie działalności właściciele zakładu stawiają na pierwszym planie uczciwość i kupiecką rzetelność. Dotyczy to zarówno wagi i zapłaty za zakupionego kurczaka jak i sprzedaży gotowego wyrobu.

Ubojnia „Gosz” jest dynamicznie rozwijającą się firmą. Z małej firmy rodzinnej, ubojnia stała się jednym z większych zakładów w Sierakowicach. W ciągu piętnastu lat od jej powstania w 1995r. stale zwiększała się wielkość produkcji. Początkowo możliwości produkcyjne wynosiły ok 300 szt. dziennie a w dniu dzisiejszym możliwości techniczne linii ubojowych to ponad 5000tys. szt. na godz. 

Od początku 2000r. do maja 2004r. ubojnię gruntownie zmodernizowano. W 2004r. zakład pomyślnie przeszedł odbiory zarówno administracyjne jak i sanitarne. Nowoczesna technologia spełniająca ostre kryteria produkcji na rynek unijny, pomieszczenia socjalne, śluzy sanitarne, wymagane przy produkcji żywności pomieszczenia produkcyjne wielkością i wyposażeniem spełniły oczekiwania właścicieli, którzy zdecydowali się na restrukturyzację swojego zakładu. Zakład posiada wdrożony system kontroli  HACCP. Prowadzi również nadzór obejmujący badania gotowego wyrobu jak i stanu sanitarnego.

Ubojnia „Gosz” zajmuje się ubojem, oraz rozprowadzaniem drobiu. Zasięgiem dostaw obejmujemy województwa  Pomorskie, Zachodniopomorskie, Warmińsko Mazurskie, Podlaskie oraz Kujawsko Pomorskie. W żywy drób zakład zaopatruje się u okolicznych hodowców na Kaszubach oraz stale powiększamy grono współpracujących o rejon między innymi Sławna, Szczecina, Koszalina czy Gorzowa. Powodem do dumy dla właścicieli zakładu jest często wieloletnia współpraca z hodowcami oddającymi kurczęta do ubojni. Podstawowym produktem firmy jest tuszka kurczaka. Z tuszki drobiowej uzyskuje się elementy cięte oraz kurczaka grillowego, skrzydełka grillowe, szaszłyki drobiowe jako produkty pół przetworzone nadające się do szybkiego przygotowania do jedzenia.

Od momentu uzyskania pozwolenia do handlu w Unii Europejskiej w 2004r. Staramy tworzyć nowy rynek zbytu – Zaopatrujemy kilentów w UE jak, również produkujemy  na rynki wschodnie-Wietnamu i Hongkongu

Zakład posiada pozwolenia na eksportowe na następujące kraje:
-Unia Europejska
-HongKong
-Wietnam
-Mołdawia
-Kazachstan